Käyttäjän muistilista
Matkusta hissillä turvallisesti

eniten hissimatkan turvallisuuteen vaikuttaa matkustaja itse

Hissien turvallisuus on Suomessa hyvällä tasolla. Meillä on otettu käyttöön laadukkaita hissejä, niitä huolletaan asianmukaisesti ja tarkastetaan säännöllisesti. Vahinkoja sattuu vain vähän suhteessa hissien suureen määrään ja kovaan käyttöön. Hissien käytössä on kuitenkin syytä noudattaa varovaisuutta: eniten hissimatkan turvallisuuteen vaikuttaa matkustaja itse.

turvallisin paikka on yleensä hissin takaosassa

Vaarallisin onnettomuus hississä on kiilautuminen. Jos hissikorissa on avoin edustaseinä, voi suuri hississä kuljetettava esine tarttua avoimena vilistävään seinään ja kääntyä poikittain. Tällöin matkustaja saattaa joutua puristuksiin esineen ja hissin takaseinän väliin. Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka onkin sivuseinällä.

Toinen avoimen edustaseinän aiheuttama vaara on takertuminen. Hissimatkustajan on varottava, etteivät vaikkapa vaatteet tartu kiinni edustaseinän epätasaisuuksiin. Hissien ovien kanssa on syytä olla tarkkana, sillä tyypillisin vahinko hississä on sormien jääminen oven väliin. Lisäksi sulkeutuvien ovien väliin voivat epähuomiossa jäädä takin liepeet tai repun nauhat.

pidä talutushihna lyhyenä

Lemmikkieläimelle vaarallisinta on, jos talutushihna jää oven väliin ja ulkoiluttaja ja lemmikki jäävät eri puolille ovea. Kun hissi lähtee liikkeelle, seuraukset saattavat olla kohtalokkaat. Talutushihna onkin syytä pitää hyvin lyhyenä hissimatkalla.

huomioi mahdollinen kynnys

Kun astuu hissiin ja sieltä pois, kannattaa huomata mahdollinen hissin ja kerrostason väliin jäävä kynnys. Varsinkin vanhat hissit saattavat pysähtyä epätarkasti. Kynnykseen voi kompastua, ja se vaikeuttaa myös pyörätuolin ja lastenvaunujen kanssa kulkemista.

pää kylmänä jos hissi pysähtyy

Hyväkin hissi voi toisinaan pysähtyä kerrosten väliin. Hissiin jääneet eivät ole välittömässä vaarassa, ellei joku ole loukkaantunut. Pelastaminen on kuitenkin syytä tehdä nopeasti. Korin ilmastointireikien ansiosta hengitysilmaa riittää, mutta täydessä korissa lämpötila voi nousta ja olo tuntua tukalalta. Vanhoissa asuintaloissa hissin hälytysnappi soittaa hälytyskelloa vain porraskäytävässä. Uudemmissa hisseissä napista avautuu puheyhteys hälytyspäivystykseen. Silloin hissin matkustajia voidaan ammattitaitoisesti rauhoittaa ja neuvoa sekä kertoa myös, kauanko avun saanti kestää. Matkustajien on odotettava rauhallisesti pois pääsyä: ovia ei pidä koskaan yrittää avata itse väkisin.

Jokainen voi itse vaikuttaa hissimatkan turvallisuuteen:

 • Hissin takaosa on normaalisti hissin turvallisin paikka. 
 • Suuren esineen kanssa matkustettaessa turvallisin paikka on sivuseinällä.
 • Hissiin ei saa ahtautua.
 • Hississä matkustetaan rauhallisesti. Hissin herkkä turvatekniikka voi esimerkiksi pysäyttää hissin kerrosten väliin, jos hississä hypitään.
 • Lapsia pitää opastaa käyttämään hissiä. Pienimpiä on syytä valvoa: heidän sormensa ehtivät ja mahtuvat liukuovien väleihin ja kynnysrakoihin.

kayttajan-img

Palaa hissimatkalle
TURVALLISTA MATKAA!